• bg  Български
bg  Български en  English
Начало >> Новини
Семейство от Бургас спаси червеногуша гъска - световнозастрашен от изчезване вид 01.02.2012

Семейство от Бургас спаси червеногуша гъска – вид застрашен от изчезване в цял свят. Бедстващата птица е намерена от семейство Герджикови в парк, разположен в междублоковите пространства на квартал „Изгрев”. Оказаната от тях първа помощ на пострадалата птица е животоспасяваща.
В понеделник птицата е предадена на орнитолози от Българско дружество за защита на птиците, които установяват, че червеногушата гъска е млад екземпляр. Спасената червеногуша гъска е само на една година и не е особено опитна в първия си голям прелет, който извършва през тази зима от север на юг. Пострадалата гъска е със счупено едно крило и съмнения за счупен крак, това е заключението на експертите, които правят първия й преглед. Редкият и застрашен от изчезване екземпляр веднага е изпратен в единствения в страната спасителен център за диви животни в Стара Загора. В центъра за лечение и рехабилитация на редки и защитени видове, пострадали в природата констатират, че в действителност изпратената им птица е със счупено крило. Това най-вероятно се дължи на сблъсък в стълб или друг обект.
„Кракът на бедстващата червеногуша гъска не е сериозно наранен”, казват ветеринарите от спасителния център и добавят „Птицата вече е в много по-добро състояние и след пълното й възстановяване ще бъде пусната обратно в естествената й среда” уверяват специалистите от Стара Загора.
С рязкото падане на температурите през последните няколко дни значително се увеличи броят на зимуващите гъски по езерата на Бургас. В началото на седмицата струпванията от големи белочели гъски, сред ятата на които се открояват и малко червеногуши гъски, бяха повече от 11 000 в района на Бургас. Болшинството от гъските, които срещаме тук са големи белочели и по-рядко малки белочели и червеногуши гъски.
Червеногушата гъска е най-дребната дива гъска. С яркото си оперение тя е и най-красивата сред тях. През последните десетина години между 80 и 90 на сто от световната численост на червеногушата гъска зимува по нашето Черноморско крайбрежие - предимно в Дуранкулашкото езеро и водоемите в Шабленски езерен комплекс.

Печат Печат
Share |
Коментари
Валя
"Световнозастрашен" - пише се заедно, както и "среднозимно преброяване".
 
Добавете коментар
 
Вашето име  
текст  
въведете кода за сигурност от картинката